Před odjezdem jste se mě furt ptali: „A co tam jako budeš
dělat? Máš něco domluveného předem?“ A já odpovídala: „Je mi to jedno, klidně
budu mejt hajzly. Hlavně, když nebudu sedět u počítače.“ Tak hajzly nakonec
nemeju, ale myju nádobí v kuchyni v jednom tap housu v centru.
Zděsili jste se, co? Úplně vidím ty obličeje. Říkáte si: „Holka, máš tohle
zapotřebí s červeným diplomem?“ nebo „Hahá, nojo, absolventka fildy, kde
jinde taky mohla skončit, že.“
Chihuahua - mexická část pubu |
Shánění práce aneb
Levná pracovní síla
Hledání „dobré“ práce tu není jentak. Přijde mi, že snad
každý, koho jsem potkala (včetně Kanaďanů), někdy myl nádobí. Denně jsem
projížděla a stále projíždím Craiglist a koukám po různých pracích a na celou
řadu inzerátů jsem i odpověděla. Pokud se ale nechci vydat na pracovní dráhu
servírky nebo uklízečky (případně dělníka na stavbě, což platí spíše pro borce),
tak mi tolik možností nezbývá.
Můj mycí kamrlík v ideálním čistostavu |
Na každou prkotinu, jako je třeba venčení pejsků nebo
roznášení novin, tu člověk potřebuje auto a místní řidičák. 99 % „použitelných“
inzerátů vyžaduje nějaký kanadský certifikát, roky praxe, časovou flexibilitu
(což znamená víkendy a noci), reference od předchozích kanadských
zaměstnavatelů a samozřejmě výborné komunikační schopnosti v angličtině.
Tož to já jim docela rozumím, s mluvením už je to krapet horší. Však to
znáte. Zkrátka jsem tu imigrantka = levná pracovní síla. Trochu něco jak Ukrajinci
u nás. Pouze s tím rozdílem, že já jsem tu dobrovolně na prázdninách,
neživím doma celou rodinu, kdykoliv se můžu vrátit a v mojí zemi se
neválčí. Jo a taky se tu ke mně nikdo nechová nijak povýšeně (levná pracovní
síla z východu). Lidi jsou dost přívětiví a nápomocní…
Kolega line kuchař Don pózuje "v akci" |
Co je to ten Dishwashing/Prep?
Tak teda myju nádobí. Sprchuju nádobí, strkám ho do myčky,
rozmisťuju po kuchyni čisté tam, kam co patří (zpočátku největší oříšek). Ale
taky pomáhám s tzv. preparations, což znamená, že třeba krájím zeleninu/maso,
rozvažuju sýr a různý další věci do pytlíků/porcí, rozmražuju, peču, kuchtím, míchám,
strkám do krabiček, popisuju, vracím do chlaďáku či mražáku. Prostě všechno, co
je zrovna potřeba. A když jsme večer hodně „busy“, tak pomáhám kuchařům
připravovat pizzy, nachos a saláty. Nebo když nejsme „busy“ vůbec, tak taky
dělám pizzy, nachos, saláty… Oxiduju u objednávek a učím se od „line“ kuchařů
už samotnou závěrečnou úpravu jídla, abych se nenudila.
Don pózuje u chlaďáku s přísadama na pizzu a saláty |
Výhody a nevýhody
práce v kuchyni
Velkou výhodou práce v kuchyni je, že mám za směnu
jídlo gratis. Můžu si říct víceméně o cokoliv, ale protože nejím maso, tak se
mi ten výběr krapet zužuje. Nevadí. Vymýšlím si svoje druhy vege pizz a míchám
si saláty z toho, na co mám zrovna chuť, nebo si usmažím vegeburgr a
přihodím k němu houby. Dokonce ani nepracuju za minimálku, a když si ke své
hodinovce přičtu i podíl na dýškách, tak mi to na hodinu vychází celkem fajn.
Pracuju týdně v rozmezí 24-30 hodin, přičemž o půlnoci jsem už doma v
pelechu a práci vypouštím z hlavy ve chvíli, kdy si pípnu odchod. Žádné
online psycho non-stop nasazení 24/7, jako jsem zažívala v Brně, mi tu
nehrozí. Taky pochybuju, že bych při obdobné práci na ¾ úvazek u nás v ČR po
zaplacení nájmu, dopravy, jídla… byla schopná ušetřit skoro třetinu výplaty.
Jsem holt skromná, protože upřímně – vždyť já skoro nic nepotřebuju a vy taky
ne.
V kuchyni jsem sama holka mezi samýma borcema různýho
věku, rasy (Asiati, first nations = tak se tu říká Indiánům a původním
obyvatelům), národností (Ukrajinec, Vietnamci, Kanaďani) i sexuální orientace
(tady ve Vanu je spousta gayů). Někteří jsou víc v poho, někteří tak
normálně v poho a jeden Vietnamec mně občas leze trochu na nervy svojí
neposedností. Do toho vůbec nepočítám všechny ty holky a kluky, co servírují,
dělají na baru, na recepci hostelu a v mexické části pubu. S nima bohužel
nemívám moc času se vybavovat.
Vánočně nazdobený bar |
Tím se dostávám k první nevýhodě dw/prep, tedy k jazyku.
Nepokecám si v angličtině tolik, kolik bych chtěla a potřebovala. Obvykle
není moc čas se vybavovat a poflakovat okolo. Kuchyň je též docela rizikový
pracoviště – všechny ty nebezpečný trouby, vařiče, rozpálený plotny, pánvičky,
hrnce, velký ostrý nože, chemikálie a čisticí prostředky, rozbité sklo, vařící
olej, rohy stolů, úzké průchody, kluzká podlaha,… Zatím jsem se dvakrát trochu spálila,
jednou mi málem na oko spadla plastová krabice (monokla naštěstí nemám), spadl
mi na hlavu plastový rám do myčky a asi desetkrát jsem užuž myslela, že mi
ujedou kecky. Je to občas „vo hubu“ a musím být hodně opatrná. Bolí mě pravé
zápěstí z mačkání sprchy (něco jak náběh na karpální tunel z myši, co
jsem měla při práci u kompu). Na místní poměry si „moc“ nevydělám. Dishwashuju
už 2 měsíce a pomalu se začínám nudit, ale to snad nebude mít dlouhého trvání.
O tom ale zas někdy příště.
Zvykám si, že mě někdo za práci chválí, děkuje
Normálně mi na konci šichty kolega prep kuchař řekne, že
jsem dneska udělala dobrou práci a že děkuje za pomoc! Taky se mě pravidelně
ptá, jestli mě práce baví a jestli jsem v ní spokojená. Po zvládnutí
předem nahlášené mega párty nám line kuchař všem poděkoval za dobře odvedenou
práci. Dvakrát se mi stalo, že došla servírka s dotazem: „Kdo dělal ty
pizzy/saláty?“ Já instinktivně ztuhla, že jsem něco pokazila, ale ona vzkázala,
že zákazníci byli hrozně spokojeni, chutnalo jim a že mi to má vyřídit. Uff,
díky. Žádání a následné děkování je tu na denním pořádku: „Jana, máš minutku? Můžeš
prosím udělat full ceasar a meat pie pizzu?“ Já:„Ok, no problem.“ Po cca 8
minutách hlásím a podávám hotovou pizzu a salát a kuchař mi poděkuje. Tady
normálka. V Čechách se co do slušnosti a dávání okamžité zpětné vazby
(hlavně té pozitivní) máme podle mě ještě hodně co učit.
PS: Jo a málem bych zapomněla. Máme tu takové malé roztomilé myšičky. Během večerní směny vždycky přebíhají sem a tam. Taky u jedné zdi bydlí rodinka švábů. Tady normálka.
PS: Jo a málem bych zapomněla. Máme tu takové malé roztomilé myšičky. Během večerní směny vždycky přebíhají sem a tam. Taky u jedné zdi bydlí rodinka švábů. Tady normálka.
Jani super článek!
OdpovědětVymazatDěkuju :)
Vymazat